U bent hier:

Een goede motoriek is essentieel voor een gezonde ontwikkeling van een kind

Uit het Tijdschrift voor Remedial Teaching nr 2 van 2023:

Bij jonge kinderen speelt motoriek een belangrijke rol in de algemene ontwikkeling. Bij het ontdekken en onderzoeken van de wereld is het essentieel dat je kunt bewegen en dat je de materialen kunt aanraken, vastpakken, vasthouden en verplaatsen. Maar ook de ontwikkeling van spraak, oogbewegingen en het uiten van emoties vraagt om motorische vaardigheden.

Hoewel nog niet aangetoond is dat beter leren bewegen een rechtstreekse invloed heeft op de ontwikkeling van schoolse vaardigheden, zijn er wel aanwijzingen dat gevarieerde bewegings- en spelervaringen een stevige basis helpen leggen. Kinderen ervaren via bewegen concreet en direct allerlei begrippen en processen. Ook komt bewegen de ontwikkeling van taal en sociale vaardigheden ten goede en heeft een goede motoriek ook positieve invloed op brein- en hersenkwaliteit en executieve functies.

De 4-vaardigheden test (4ST) is een wetenschappelijk onderbouwde test voor het meten van de motorische vaardigheid van kinderen van twee tot en met zestien jaar.

Lees hier het volledige artikel

In het Webinar Motoriek op 15 maart 2024 leert docent Hans Stroes je het monitoren van de motorische ontwikkeling van de grote en kleine motoriek. Wat zijn fundamentele bewegingsvaardigheden en hoe kun je die monitoren bij kinderen van 2 tot 14 jaar? Je maakt kennis met het leerlingvolgsysteem voor de grote motoriek, de 4ST (4 Skills Test) en het leerlingvolgsysteem voor de fijne motoriek en schrijven. Ook behandelt hij wat je vervolgens met de resultaten doet.

Datum: Vrijdag 15 maart 2024 van 13:30 tot ±15:30 (Online)

Schrijf je hier in